YÖK BAŞKANI PROF. DR. M. A.YEKTA SARAÇ:
“Son dönemde yükseköğretim sistemimizi yarınlara hazırlayabilmek maksadıyla; ayrıca üniversitelerimizi küresel değişime, yeni ve zor döneme hazırlıklı kılabilmek, yükseköğretimi uluslararası rekabete sokabilmek için bazı yeni ve yenilikçi düzenlemeler yapmaktayız.”
“Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde küresel salgın sürecinde yurt dışında okuyan Türk öğrenciler ile ilgili ve ülkemize yabancı uyruklu öğrencilerin gelmesine yönelik düzenlemeleri açıklamıştık. Bugün de uzaktan öğretim ile ilgili yapısal değişikliğe yönelik bazı kararlarımızı açıklıyoruz.”
UZAKTAN ÖĞRETİM USUL VE ESASLARI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
Bilindiği gibi küresel salgın nedeniyle ülkemizde de bütün dünyada olduğu gibi yüz yüze eğitime ara verilerek, dijital imkanlarla uzaktan öğretim yoluyla dersler yürütülmeye başlanmıştır. Yaşanan süreç, yükseköğretim kurumlarımızın herşeye rağmen derslerin uzaktan öğretimle yürütülmesine ilişkin gerekli hazırlıkları çok hızlı bir şekilde yürütebildiğini de ortaya koymuştur.
Bununla birlikte bazı yükseköğretim kurumlarımızın, dijital imkanlarla uzaktan öğretim yoluyla ders verebilme alt yapısı ile akademik hazırlık açısından geliştirilmesi gereken yönleri de bulunmaktadır. Fakat bu durum, yükseköğretimi güçlü bütün sistemler, dünya sıralamalarındaki ilk yüzde yer alan tüm üniversiteler için de geçerlidir. Dolayısıyla gelecek süreçler bağlamında bugünden hazırlığımızı yaptığımız takdirde önümüzde ümidvar olmamızı gerektiren bir fırsat bulunmakta olup gerekli adımların vakit geçirilmeksizin atılması durumunda çok hızlı mesafe alınacağı kuvvetle muhtemeldir.
- Örgün öğretimde uzaktan öğretimle verilebilecek ders oranı “yüzde kırka” çıkarıldı
Bilindiği üzere mevzuatımız üniversitelerimizin örgün programlarında yer alan derslerin yüzde otuzuna kadarını uzaktan öğretim yolu ile verilebilmelerine imkan sağlamasına rağmen bu orana yaklaşan üniversitemiz bulunmamaktadır. Bu durum, dijital imkanların kullanabilmesi yolunda güçlü bir iradeye sahip bulunan kurumlarımızın bile ayrıca bir yönlendirmeye ve desteğe ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.
Bu çerçevede yükseköğretim kurumlarımızı, önümüzdeki süreçlere hazırlayabilmek, dijital imkanlarla uzaktan öğretim yoluyla ders vermelerine ilişkin çalışmalarını ve hazırlıklarını desteklemek amacıyla yükseköğretim kurumlarında uzaktan öğretim yoluyla ders verilmesi konusunda önemli kararlar alınmıştır. Buna göre;
Ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeydeki örgün programlarda uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek ders oranı yüzde kırka yükseltildi. Böylelikle dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan karma öğretim modeline diledikleri takdirde üniversitelerimiz de geçebileceklerdir.
-Örgün öğretim programlarında yer alan derslerin “yüzde onu uzaktan öğretim ile” verilecek
Dijital imkanların kullanabilmesindeki yetkinliğin program özelinde de olması için örgün öğretimdeki her bir programın derslerinin asgari yüzde onunun uzaktan öğretim ile verilmesinin güçlü bir şekilde tavsiye ve teşvik edilmesine de karar verildi.
Örgün öğretimde uzaktan öğretim ile verilecek bu derslerin her bir dönem bazında olması veya bütün programa yayılması ile eş zamanlı verilip verilmemesi hususlarında üniversiteler karar verecek. Fakat Yükseköğretim Kurulu olarak dijital imkanlar ve uzaktan öğretim yolu ile verilecek bu derslere özellikle “2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı güz dönemi” programında nispeten daha fazla yer verilmesini önemsiyoruz. Bu önerimiz Devlet-Vakıf bütün üniversitelerimiz için geçerlidir.
- Ek kadro takviyesi de yapılabilecek
Buna yönelik senato kararı alan ve uygulayan Devlet üniversitelerine, uzaktan eğitim merkezlerinde görevlendirilmek üzere ek kadro tahsisi de yapılacak, ayrıca bu uygulamaya geçen üniversiteler için ek araştırma görevlisi de verilecektir.
Bu yeni düzenlemeler üniversitelerimizin uzaktan öğretime ilişkin yetkinliklerinin artırılmasını sağlayacağı gibi üniversitelerimizin kampüslerinde, amfi, derslik gibi eğitim ve öğretim mekanlarında ve sosyal mekanlarda öğrenci açısından devletimizin belirlediği yeni normalleşme sürecine uygun ortamların oluşması sonucunu da doğuracaktır.
Önümüzdeki eğitim öğretim yılı ilk döneminde kampüslerde “öğrenci açısından daha rahat” eğitim öğretim ortamlarının oluşması hedefleniyor.
- Kalabalık derslerin gruplara bölünmesi önerildi
Uygulama ağırlıklı programlardaki teorik derslerin de ilk dönemde ve mümkün olduğunca dijital imkanlar ile verilmesinin tercih edilmesi ve kalabalık derslerin de gruplara bölünerek yapılması önümüzdeki eğitim öğremi için ünivesitelerimize önerimizdir.
-20 UZEM’in daha kurulmasıyla “Uzaktan Eğitim Birimi” bulunmayan devlet üniversitesi kalmadı
Devlet üniversitelerimizin çoğunda uzaktan öğretim birimleri bulunmaktadır. Geleceğin yükseköğretiminde dijitalleşmenin önemini gittikçe artıracağı güçlü beklentisinden de hareket ederek bütün üniversitelerimizde bu merkezlerin kurulması ve hızlı bir şekilde yetkinlik kazanması maksadıyla bugün20 devlet üniversitemizde daha “Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuştur.
Böylelikle Uzaktan Eğitim Merkezi veya Birimi bulunmayan devlet üniversitemiz kalmamıştır. Bu merkezlerin hem uygulamalara destek veren hem de ilgili konularda araştırmalar yapan bir yapıya dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bu merkezlerde görevlendirilen personelin yetkinliklerini artırmak için özel program uygulanacaktır.
Diğer taraftan vakıf üniversitelerinin tümünde de bu merkezlerin kurulması yönünde tavsiye kararı alınmıştır.
- Uzaktan öğretime yönelik yeni çalışmalar yapılmaya devam ediliyor
Ayrıca Yükseköğretim Kurulumuz tarafından aşağıdaki konularda da çalışmalar başlatılmıştır:
Yeni YÖK olarak yükseköğretimi tedrici olarak yeniden yapılandırmaya yönelik; sonuç üreten yeni düzenleyici kararlar almaya ve kamuoyu ile paylaşmaya önümüzdeki günlerde de devam edeceğiz.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3, 4 ve 5 yaş okullaşma oranlarına ilişkin, "Yılın sonunda bu oranları çok daha yüksek noktalara taşıyıp, özellikle 5 yaşı yüzde 100'e tamamlayıp, 3 ve 4'ü de önemli oranda arttırarak OECD ortalamasına inşallah yaklaştırmı
Devamını oku >Olumsuz hava koşulları ve lodos nedeniyle bugün Kocaeli, Bursa, Sinop, Tekirdağ, Düzce, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bartın ve Sakarya'da da yüz yüze eğitimin bir gün süreyle tatil edildiği açıklandı. Kaynak: 10 ilde daha okullar tatil edildi.
Devamını oku >Milli Eğitim Bakanlığı, bazı vekillerin ücretli öğretmen ve aldıkları ücretle ilgili verilen yazılı soru önergesini cevapladı.
Devamını oku >YÖK, 193 üniversiteye ait 2020 yılı üniversite izleme ve değerlendirme raporlarını yayımladı.
Devamını oku >24 Kasım Öğretmenler Günü tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Tüm illerde ve bütün eğitim kademelerinde yapılan farklı etkinlikler, renkli görüntülere sahne oldu. Öğretmenlere olan sevginin anlatıldığı şiirlerin okunduğu, çiçeklerin verildiği 24 Kasım Öğretme
Devamını oku >Milli Eğitim Bakanı Özer, "Türkiye tarihinde ilk kez öğretmenler kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşmuş olacaklardır. Öğretmenlik Meslek Kanunu sayesinde, öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tanımlanabilecek, adaylık, öğretmenlik, uzman öğre
Devamını oku >MEB, lise öğrencilerine yönelik 15 bin sorudan oluşan Mobil Soru Bankası uygulamasının erişime açıldığını duyurdu.
Devamını oku >Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliği ile Tuzla Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “DijiAile - Ailede Dijital Dönüşüm” projesi kapsamında yapılan dijital seminerler devam ediyor. 8 haftalık eğitim so
Devamını oku >ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adaylarından T.C. kimlik kartı ve e-Devlet şifresi olanların, başvuru merkezlerine gitmeden e-Devlet üzerinden sınav başvurularını yapabileceklerini açıkladı.
Devamını oku >Son Dakika Haberi… Ara tatil döneminin sonlarına gelinirken, okullar ne zaman açılacak sorusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Öğrenciler başta olmak üzere, aileler yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağını merakla bekliyordu. Bilindiği üzere pande
Devamını oku >2018-2020 yıllarındaki Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na katılanlar arasından yapılacak 500 engelli öğretmen ataması için ön başvurular 1-5 Şubat'ta alınacak.
Devamını oku >Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 6-9 yaş grubu çocuklara ilk yardım eğitimi vermek için 'İlk Yardım Okulu: Kahramanlar İş Başında' adlı bir kitap hazırladı. Kitabın tanıtımını yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bu eğitimin çocuk yaşlarda başlamasının ço
Devamını oku >Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ocak ayı bitmeden 500 bin tabletin dağıtımını tamamladıklarını belirterek, "Yeni hedefimiz, Şubatta 100 bin tableti daha çocuklarımıza ulaştırmak" dedi.
Devamını oku >Ankara'da bir grup öğrenci, Almanya'da Covid-19 için aşı geliştiren BionTech firmasının kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'ye teşekkür mektupları yazdı. Öğrencilerden Esmanur Türkmen de Şahin ve Türeci'ye aşıyı geliştirdikleri için te
Devamını oku >Son dakika... Yaklaşık 18.5 milyon öğrenci için yarıyıl tatili bugün başlıyor. Nisan ara tatilinin de yarıyıl tatiline eklenmesiyle öğrenciler 15 Şubat Pazartesi gününe kadar tatil yapacak. Pandemi nedeniyle uzun bir süredir evde uzaktan eğitim gören öğre
Devamını oku >Yurt genelinde milyonlarca öğrenci ara tatilde bulunurken okullar ne zaman açılacak sorusunun yanıtı da merak konusu oldu. Öyle ki, konuya yönelik son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Öğrenciler ve velileri, ikinci dönemde okulların açılacağı tar
Devamını oku >2021’de okullar ne zaman açılacak? Yüz yüze eğitim tarihi ile ilgili son dakika haberi geldi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitim hakkında milyonlarca öğrenci ve velinin merakla beklediği soruyu yanıtladı. Bakan Selçuk, yüz yüze eğitim ile i
Devamını oku >© 2020 Süper Kitap Tüm hakları saklıdır.